Huszonöt éves lett a város ikonikus kulthelye, a Grand Café

Naptári pontossággal a mai napon érett negyed évszázadossá a mára már Szeged egyik ikonikus helyszínének nevezhető Grand Café. 1996-os nyitása óta többszáz koncertnek, tudományos szimpóziumnak, irodalmi estnek, kiállításnak, filmvetítésnek és civil kezdeményezésnek adott teret, és ez csak néhány tevékenyég a sok közül, amivel körülírható a Grand mibenléte.

„Mit tud felmutatni nemzedéknyi idő alatt a mi drága Grandunk? A székeket pl. már háromszor lecseréltük, a nagyterem burkolatát kétszer, a mozigép monstrumokat felváltották a kecsesebb projektorok. A kávézónak volt kék, fehér, zöld, szürke, bordó és fekete korszaka, a bársony függönyök pedig eltűntek. Lett wifi. Az épület mostanában befejeződött gigafelújításakor kaptunk két új toalettet. Viszont a grandos fiúk és társaik önerősen hangszigeteltek, burkoltak, felépítettek egy színpadot és egy hangstúdiót. Mindez a város történetileg kialakult szórakoztató negyedében történt és történik szerényen, ám korántsem észrevétlenül. De igaztalan lenne, ha nem beszélnénk expanziós kísérleteinkről. Pályáztunk nagyívűen az akkor még a profilját kereső Korzó, majd a Belvárosi Mozi működtetésére – ajánlottuk magunkat a városnak. Csak azt akartuk nagyban, amit addig felmutattunk a Grandban. De maradtunk kicsinek, lehet, éppen ez a ránk szabott forma, ez a »pont jó«” – írja a Deák Ferenc utca 18. alatti hely visszaemlékezésként.

Sokféleképpen és módon láthattuk az évek során a kávézót, néha-néha még a Belvárosi Mozival – merthogy egy épületben vannak – is egybenyitva egy-egy estére, de a működtető személyzet a megnyitás óta a Kép-Szín-Ház Alapítvány, akik néhány nyár erejéig a Várkertet is gazdagíthatták színes programfelhozatalukkal.

A Grand Café moziterme

Fotó: Czeglédy Viola

„A Grand nem kevésbé egy aktív és kooperatív közösség is, melyet leginkább a közösségi munka, a DIY/csináld magad-mentalitás, szolidaritás és szubszidiaritás, valamint a tevékeny segítőkészség közös értékei tartanak össze” – vallják magukról.

Ami pedig a programokat illeti, volt Andrej Tartovszkij és Alejandro Jodorowsky-filmhét, fellépett több külföldi zenekar köztük például Nyos a Zaum vagy a Traitrs, de a Ricsárdgír első szegedi koncertje is itt volt. Rengeteg író tartott felolvasást vagy könyvbemutatót, többek között Garaczai László és Térey János.

Továbbá szinte mindig találkozhatunk a kávézó falain valamely aktuálisan kiállított műsorozattal. Ma is szívesen várja látogatóit, együtt ünnepelni a jubileumi korát a lépcsőhegy tetején található komplexum 18 órától. Az est során a Szegedi Szépíró-kör tagjainak felolvasását hallhatjuk, miután a Smokey Monday húzza a talpalávalót.